24 juni 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Thuja

De voordelen van een thuja als haagplant

Het Nederlandse klimaat is wispelturig. Soms hebben we hele strenge winters, dan weer kurkdroge zomers. Als je dus een haagplant gaat uitzoeken voor in je tuin dan moet je daar rekening mee houden. Gelukkig blijven er nog veel opties over. Een daarvan is de thuja: een zeer populaire haagplant met een aantal positieve kenmerken.

Thuja

Waarom de thuja?

De thuja heeft voor- en nadelen, net als elke plant. De nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen bij deze bijzondere boom. Een aantal voordelen van de thuja zijn:

  • de thuja groeit in alle soorten bodems. Of je nu een bodem hebt met leem, zand of kleiachtige substantie: de thuja kan het hebben.
  • de thuja kan goed tegen droogte dus kan de Hollandse zomers makkelijk aan.
  • thuja groeit snel. Heb je dus haast met je nieuwe haag? Dan is dit de boom voor jou.
  • de thuja groeit heel dicht en is dus niet alleen goed voor privacy maar ook als windscherm.
  • thuja blijft het hele jaar groen. Dat betekent dat je ook in de zomer tegen een mooie groene haag aankijkt en geen kale boom.

Winterhard en wintergroen

Thuja

Dat laatste is voor veel mensen belangrijk. Realiseer je namelijk dat niet elke haagplant wintergroen is. De meeste planten die in Nederland als haag worden verkocht zijn natuurlijk wel winterhard. Onze winters zijn streng dus een haag moet wel iets kunnen hebben. Ze zijn alleen niet allemaal wintergroen. Dat wil zeggen dat sommige haagplanten hun bladeren verliezen in de winter en dan zit je een heel seizoen tegen een bruine boom aan te kijken. Als je dat geen probleem vindt is het prima, maar wie liever een groene haag ziet kiest beter voor een thuja.