21 februari 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Chloortablet zwembad – Hoe werkt het?

Een zwembad geeft je veel plezier: of je nou erin plonst voor verkoeling of echt wat baantjes wil trekken. Het is dus ook belangrijk dat je het goed onderhoudt. Dan kun je er zo lang mogelijk van genieten. Wie wil dat nou niet? Een onderdeel van het onderhoud is het op peil houden van het chloor. Dit doe je door middel van een chloortablet zwembad. Maar hoe doe je dit precies? Daar leggen we je graag uit in dit artikel!

Chloortablet zwembad: wat is het?

Je gebruikt zo’n tablet voor het onderhoud en de desinfectie van het water. Het is namelijk essentieel om een goed chemisch evenwicht te bewaren. En hierin helpt chloor! Het voorkomt namelijk dat micro-organismen, zoals bacteriën en algen kunnen groeien. Water wat uit balans is, kan ook je zwembad beschadigen of irritatie geven aan de huid en ogen. En dit wil je niet! Met behulp van chloortabletten voor je zwembad kun je dit voorkomen. 

Je moet het chloorgehalte dus goed in te gaten houden en zo nodig aanpassen. De ideale waarde ligt tussen 1 en 1.5 ppm. Dit staat voor parts per million. Je mag deze waarde alleen overschrijden als je algenvorming hebt. Een groen zwembad dus. Verhoog de waarde dan tot 3 ppm en overschrijd dit maximum niet! Als je teveel toevoegt, werkt het averechts. Het water wordt dan viezer. 

Hoe dien je je zwembad chloortablet toe?

Het chloortablet zwembad kun je op drie verschillende manieren aan het water toedienen. Allereerst kun je het via een chloordispenser doen. Deze dispenser zit over de filterinstallatie heen. Via de opening kun je ze aan de koker toevoegen. Doordat het water door de dispenser stroomt, komt het chloor in het water terecht. Een andere manier is door middel van een skimmer. Ook hierin leg je het tablet. Terwijl de circulatiepomp  werkt en het water via de skimmer naar de filter stroomt, lost het langzaam in het water op. Je hebt ook drijvende skimmers die hetzelfde werk doen. Tot slot kan het ook via het leidingwerk. Je hebt dan een chloor doseersluis die je tussen de leidingen plaats. Via een koker aan de bovenzijde voeg je ze toe en lossen ze langzaam in het water op. 

Chloortablet zwembad: hoeveel en hoe vaak?

Zoals je wel hebt gelezen, ligt de ideale waarde tussen 1 en 1.5 ppm. Dit moet dus de standaard waarde zijn. Hoeveel tabletten moet je gebruiken om deze waarde in stand te houden? Dit hangt van de grootte van je zwembad af. Hou dus altijd de aangegeven dosering op de verpakking aan. Zo weet je precies wat de geschikte hoeveelheid is voor je tuin zwembad

En hoe vaak moet je dan een chloortablet zwembad toedienen? Dit hangt van verschillende factoren af, namelijk het type chloor, het zwembad en de omgeving. Je vervangt ze ook alleen als ze geheel zijn opgelost. Dit is erg belangrijk! Controleer wekelijks of het is opgelost. Doe dit het liefst dagelijks, als je de tijd hebt.