23 mei 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Uit deze verschillende soorten daken kunt u kiezen 

Daken zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kennen we een zadeldak, een plat dak, maar ook veel andere soorten daken. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen, het is aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen om ervoor te zorgen dat het dak op de juiste manier wordt gelegd. Omdat de keuze uit de verschillende daken vrij groot is, houden we het in dit artikel bij de voorkomendste daken en dat is het zadeldak en het platte dak. Vraag uw dakdekker voor advies welk dak het beste bij u past. 

Zadeldak 

Het zadeldak is tot op de dag van vandaag nog altijd het meest toegepaste dak als we kijken naar de huizen die vandaag de dag worden gebouwd. Dit dan is eenvoudig te plaatsen en bestaat uit twee verschillende dakvlakken. De hellingshoek van deze beide dakvlakken dient minimaal 15 graden te zijn, om een zadeldak genoemd te mogen worden. Het mooie aan een zadeldak, is dat je vrij bent om zelf te bepalen in hoeverre jij de hellingshoek van het dak steiler zou willen hebben. Daarnaast heb je ook maar twee dakgoten nodig, omdat het dak maar uit twee delen bestaat. Vraag uw dakdekker of dit voor u mogelijk is. 

Plat dak 

De andere populaire variant, is een plat dak. Dit dak wordt gelegd door een dakdekker en is tegenstelling tot een zadeldak niet door middel van dakpannen gelegd. Wel is het zo dat deze daken niet volledig plat zijn, maar zijn voorzien van een beperkte hellingshoek. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het water niet blijft staan, maar naar de goot kan worden afgevoerd. Wel is het goed te weten dat een dak niet langer een plat dak mag worden genoemd wanneer de helling steiler is dan 15 graden. Het voordeel aan een plat dak is, is dat je deze ook kunt gebruiken voor het opbergen van praktische spullen. Zo zien we vaak dat er een ladder op wordt gelegd, die in de schuur eigenlijk niet meer past.