25 april 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Ronde vuurtafel

Buiten genieten van een warm vuurtje, óók tijdens de lange winteravonden, is gemakkelijk te realiseren door een vuurkorf of ronde vuurtafel aan te schaffen.

Ook extra lang genieten van de warme zomeravonden is met een sfeervol vuurtje mogelijk. Alle seizoenen lenen zich hier voor. Het is prettig wanneer je een vuurtafel in de tuin hebt staan die je ten alle tijde kunt aansteken. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, een ronde vuurtafel past eigenlijk altijd. Er zijn vuurtafels waar je naast het sfeervol genieten, ook nog op kunt barbecuen. Hoe gezellig is het, om samen met vrienden de avond naast de vuurtafel door te brengen en tegelijkertijd een hapje warm maken.

Zelf een vuurtafel maken

Een vuurtafel kopen is eigenlijk zo gedaan. Maar een vuurtafel zelf maken geeft je ontzettend veel voldoening. De inbouwbranders zijn overal te koop. Let wel op dat je met gas moet werken, zodat alles veilig wordt aangesloten. Je kunt met vele soorten hout een vuurtafel creëren. Met een combinatie van steigerhout, hardhout en sloophout kun je prachtige ontwerpen maken. Een vuurtafel is op deze manier ook veel voordeliger dan een kant en klaar gekocht exemplaar. Op internet vindt je voldoende bouwtekeningen om zelf aan de slag te gaan.

Sfeermakers

Een ronde vuurtafel is een echte sfeermaker voor tuin en balkon. Elke tuinstijl kan worden gebruikt om een tuintafel neer te zetten. Heb je een strakke, moderne tuin, dan is een vierkante, strakke tuintafel de mooiste optie. Een klassieke of landelijke tuin is meer gebaat bij een ronde vuurtafel.

Genieten van de warmte en de uitstraling van een ronde vuurtafel, geeft veel voldoening en rust. Er zijn verschillende formaten waaruit je de juiste keus kunt maken. Naast de ronde vuurtafels is er genoeg keus uit vierkante en rechthoekige tafels.

Tips aansteken vuurtafel

Het aansteken van de vuurtafel is niet moeilijk maar moet wel veilig gebeuren. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof bij het hout kan komen. Onvoldoende zuurstof zorgt voor te veel rookontwikkeling. Begin met kleine, droge aanmaakhoutjes. Hout moet altijd zo droog mogelijk zijn. Vochtig hout brandt enorm slecht en geeft teveel rook.

Wanneer de aanmaakhoutjes voldoende vlam hebben gevat kun je op de juiste manier het houtvuurtje gaan opbouwen met droge houtblokjes. Met een blaaspijpje kan eventueel het smeulende vuurtje weer nieuw leven worden ingeblazen. Gebruik nooit spiritus of andere aanmaakvloestof maar wel eventueel aanmaakblokjes of houtkrullen. Wanneer het houtvuurtje eenmaal goed brand, is het een fluitje van een cent dit de hele avond brandende te houden.

Droog hout gebruiken

Het belangrijkste van een houtvuur stoken is het gebruik van droog hout. Wilg, populier, els en berk zijn binnen anderhalf jaar drogen geschikt voor de vuurtafel. Hout als eik, essen en beuk hebben minimaal twee jaar nodig om te kunnen verstoken. Geperste briketten zijn ook prima. Deze zijn altijd droog genoeg en branden uitstekend. Stook in ieder geval géén dennenhout, dit bevat te veel hars wat enorm rookt, stinkt en aanslag geeft.