15 juli 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Energie in mijn woning: wat moet ik weten?

Elke woning gebruikt energie, daar kan je in Nederland niet onderuit. Energie is tegenwoordig een steeds belangrijker onderwerp, met de huidige energiecrisis en de stijgende gasprijzen overal ter wereld. Daarom is het belangrijk om enige kennis op te doen over energie in je woning en hoe je hier bijvoorbeeld zuiniger mee om kan gaan. In deze blog leggen wij je uit welke onderdelen in jouw woning energie slurpen en hoe je hierop kan bezuinigen.

Welke apparaten gebruiken veel energie?

Een van de grootste stroomverbruikers binnen een huishouden is de koelkast en/of de vriezer. Deze apparaten staan namelijk dag en nacht aan, waardoor deze constant energie slurpen. Daarnaast is de vaatwasser een apparaat wat veel energie en water gebruikt. Bovendien moet het water verwarmd worden, wat dus nog meer energie kost. Daarnaast hebben we nog de wasmachine en de droger, welke natuurlijk ook veel energie verbruiken. Sluipverbruikers noemen ze apparaten waarvan jij ze waarschijnlijk dagelijks gebruikt en niet bewust bent van hun bijdrage aan jouw energiefactuur. Sluipverbruikers zijn bijvoorbeeld je televisie, de waterkoker, het koffiezetapparaat en de lader van je smartphone. Dit zijn kleine dingetjes die bij elkaar toch vaak 7 tot 18% van je stroomverbruik bepalen. 

Hoe bespaar ik hierop?

Om te besparen op je vriezer is het van belang om deze eens in de zoveel tijd te ontdooien. Hoe dikker de laag ijs in je vriezer, hoe moeilijker het voor de vriezer is om op de juiste temperatuur te komen. Haal het ijs dus eens weg en maak je vriezer schoon en je zal zien dat hij veel beter op temperatuur komt. Zorg er daarnaast voor dat zowel je vriezer als je koelkast niet rechtstreeks tegen de muur aankomen, want als dit wel het geval is zal de warmte die deze apparaten uitstoten aan de achterkant minder goed weg kunnen, waardoor het eerder teruggeduwd wordt in het apparaat. Voor apparaten zoals de vaatwasser en de wasmachine gebruik je het beste het eco programma, waarmee vaak langer gewassen wordt maar door de lagere temperatuur het apparaat toch minder stroom verbruikt. Wat betreft de droger, deze gebruik je het beste gewoon zo min mogelijk. Laat kleding gewoon drogen en doe beddengoed en handdoeken ook op een eco programma in de machine. Sluipverbruikers schakel je het beste volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. 

Hoe weet je wat je kan verwachten in een woning

Als je een nieuwe woning wil gaan kopen dan is het belangrijk om te letten op het energielabel van een huis. Dit energielabel geeft aan hoe sterk het energieverbruik binnen een woning is. Een groener energielabel betekent dat een huis energiezuiniger is, maar let wel op dat het nog steeds afhankelijk is van hoe jij omgaat met de energie. Je kan een heel energiezuinige woning hebben, maar nog steeds een hoge rekening op de mat krijgen maandelijks.