15 juli 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Steenstrips

Een steenstrip plaatsen: hoe doe je dat eigenlijk?

Steenstrips moet je lijmen. Een steenstrip moet bovendien goed bevestigd zijn om te isoleren en om vochtbestendig te blijven. Het is iets dat je zelf kunt doen maar let op: je moet je wel even goed inlezen op hoe je dit het beste kunt doen.

Steenstrips: binnen en buiten

Zowel op de gevel als in het huis kun je werken met steenstrips. Welke soort het beste staat, hangt af van de al bestaande omgeving en ook welke ondergrond je mee werkt. De ene muur is namelijk de andere niet. Op de gevel is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je isolatie aanbrengt. Alleen de steenstrip is niet voldoende, de muur eronder moet ook goed geïsoleerd zijn. Bij spouwmuren moet je ook altijd even goed oppassen want die moet je ook vooraf goed isoleren. Binnen geldt dat ook maar is dat vaak al het geval. Een binnenmuur heeft bovendien minder isolatie nodig dan een buitenmuur. Hooguit voor geluid is enige isolatie dan fijn. 

Hoe moet je ze plaatsen?

Sommige steenstrips zijn zelfklevend. Anderen moet je lijmen. Je wilt natuurlijk dat de lijm én de steenstrips goed gaan hechten. Daarom is het van belang om je wand eerst goed voor te strijken met een blokkwast.

Steenstrips

Meten is weten

Daarna begint het meten. Het is heel goed om vooraf de muur te meten, de steenstrips en ze op maat te snijden. Meten is immers weten. Je kunt niet zomaar op de bonnefooi aan de slag gaan want dan kom je ongetwijfeld niet goed uit. Dat kost je tijd en geld want je moet sommige steenstrips misschien weggooien omdat ze niet meer bruikbaar zijn.

Aan het lijmen 

Nu is het een kwestie van inlijmen van de steenstrips. Breng de lijm op twee of drie plekken op de steenstrip aan met behulp van een getande lijmkam. Het is het handigst om te beginnen vanaf een steunpunt.