24 april 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Ecologische en economische voordelen van het groen dak

Het is bekend dat een van de belangrijkste maatregelen tegen de opwarming van de aarde bestaat in de bescherming van bestaande groene gebieden of de aanleg van nieuwe groene gebieden. In die zin winnen groen daken aan belang als ecologisch element in dichtbevolkte steden om de negatieve effecten van de industrialisatie te keren of te compenseren, vooral in gebieden met dichte woningen.

Bovendien zien we dat groendaken de voorkeur genieten als prestigieus element in commerciële en openbare gebouwen. Veel stadsbesturen in Europa eisen nu in hun lokale wetgeving groene daken bij de bouw van nieuwe gebouwen en steunen investeerders met fondsen.

Voordelen van groene daken

  • Tot 90% besparing op de hoeveelheid water die van het dak moet worden afgevoerd, afhankelijk van de keuze van het groendaksysteem. Het stadsnet wordt dus minder belast.
  • Groendaken helpen bij het filteren van stofdeeltjes in het milieu, het is een zeer goede oplossing, vooral in steden waar luchtvervuiling een ernstig probleem is.
  • Het groendak heeft een hoog geluidsabsorberend vermogen in vergelijking met het klassieke dak. Daarom heeft het voordelen op gebieden zoals luchthavens en snelwegen.
  • Dankzij de ademhalingseigenschappen van de planten wordt het zuurstofgehalte verhoogd en de kwaliteit van de omringende lucht verbeterd.
  • Omdat ze de temperatuur van het dakoppervlak warm houden in de winter en koel in de zomer, vermijden ze ongewenste warmteverliezen en -winsten. Het thermisch isolatievermogen van het dak kan met maximaal 50% worden verhoogd.
  • Verlengt de levensduur van het dak door het te beschermen tegen extreme temperatuurverschillen en schadelijke ultraviolette stralen.
  • Dient als tuin, vooral in het dichtbevolkte stadsleven, en biedt leefruimten gecombineerd met groen in plaats van met grind bedekte daken.
  • Brengt het microklimaat in evenwicht door het gebrek aan natuurlijk milieu op te vullen dat ontstaat door onvoldoende groene ruimten in de steden en ondersteunt het voortbestaan van het natuurlijk milieu.

Groene daken worden op twee manieren aangelegd. Intensieve (dichte) en extensieve (schaarse) groene dakbedekking.

Het intensieve systeem wordt gebruikt om gras en vele boomsoorten te telen. Aangezien de belasting van het groendak varieert van 300-400 kg/m², moet in de ontwerpfase van de dragende elementen beslist rekening worden gehouden met de toepassing van het groendak.

Lichte daktuinen worden verkregen met een belasting van ongeveer 100 kg/m². Dit is bijna dezelfde belasting als de traditionele dakbedekkingsmaterialen (dakpannen, grind, enz.) op het dak leggen.

Een van de belangrijke verschillen tussen de twee groen dak modellen is dat bij het intensieve systeem regelmatig onderhoud en irrigatie nodig is, terwijl bij het extensieve systeem hooguit één of twee keer per jaar onderhoud volstaat. Factoren zoals de gekozen beplanting, het gebruiksdoel van het dak, de klimaatgegevens en de belastbaarheid van het dak spelen een rol bij de keuze van het systeem.