24 juni 2024

Mijn Huis en Interieur

Hoe ik mijn Huis en Interieur Decoreer

Een huis in de jaren dertig

Huizen in Nederland zijn veelal van solide bouwkwaliteit en gaan daarom lang mee. Met name op het platteland vindt men huizen die al enorm lang meegaan. Sommige huizen zijn al in de jaren 30 van de vorige eeuw (!) gebouwd. Mensen die graag op het platteland wonen zullen dus veelal in een jaren 30 woning terechtkomen. Dat lijkt misschien lastig (veel onderhoud, een doorleefd huis waar allerlei dingen zijn gebeurd) maar hoeft zeker niet zo te zijn. Een huis dat aan het begin van de vorige eeuw gebouwd is, kan juist heel sfeervol zijn en veel karakter hebben. Sommige mensen vinden dat een duidelijk pluspunt en een belangrijk detail bij het kopen van een huis.

Mooie jaren 30 stijl

Veel van de jaren 30 woningen worden uiteindelijke monumentale gebouwen, wat betekent dat ze goed onderhouden moeten worden omdat ze behoren tot het architectonisch erfgoed van een dorp, stad of gebied in het land. Daarnaast mogen deze gebouw niet zomaar bewerkt worden. Als je bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel wilt laten plaatsen, moet je daarvoor eerst toestemming vragen bij jouw gemeente. Vervolgens kijkt de gemeente of je wensen in het bestemmingsplan van het pand passen. Jammer genoeg voor de bewoners van sommige woningen uit de jaren dertig, komen hun woonwensen niet altijd uit.

Zelf bouwen in jarendertigstijl

Een eenvoudige wijze om gesteggel met de gemeente over excentrieke woonwensen te ondervangen, is door zelf een woning te bouwen in de stijl van huizen uit de jaren dertig. Hierdoor kun je in een huis wonen dat karakter heeft en een mooie, oude bouwstijl heeft. Het heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde en is niet altijd voor iedereen even makkelijk te realiseren. Het bouwen van een huis kost erg veel geld, zeker als je je huis wilt bouwen op een afgelegen plek waar misschien geen gas, water en licht beschikbaar is. De aanleg van die leidingen moet ook bekostigd worden. De kosten bouwen huis verschillen per type woning en persoonlijke wensen.